Tips & trucs

Geef een Chinese gast geen groene veiligheidshelm bij een bezoek aan een fabriek of bouwplaats, in de Chinese cultuur betekent het dat zijn/haar partner vreemd gaat.

Het is beter geen uitgebreide complimenten te maken over een object in het kantoor van uw Chinese gastheer. Het kan gebeuren dat u het bij het weggaan aangeboden krijgt als cadeau.

Correcties of antwoorden op een originele tekst of email kunt u beter niet in het rood vermelden. Dit betekent in de Chinese cultuur dat u het contact wilt verbreken.

Als de taxichauffeur het visitekaartje met adres van uw bestemming blijft omdraaien en in detail bestudeert, heeft hij geen idee waar hij heen moet maar dat zegt hij niet. Uitstappen en een andere taxi nemen bespaart u irritatie, tijd en geld. En u lost het probleem van de chauffeur op.

Als uw Chinese zakenpartner heel belangstellend vraagt naar uw reisschema, is dat niet alleen uit beleefdheid; hij kan er zakelijk voordeel uithalen door belangrijke onderhandelingspunten uit te stellen tot het moment dat u in tijdnood komt.